vineri, 9 mai 2014

MANASTIREA LAINICI



Pelerinaj Prislop


Manastire ortodoxa de calugari, Manastirea Lainici este situata in defileul Jiului, Jud Gorj, la 25 km de Petrosani si la 32 km de Tg Jiu. Manastirea Lainici apartine de arhiepiscopia Craiovei, Mitropolia Olteniei. Hramul Manastirii Lainici este Intrarea in Biserica a Maicii Domnului.
Biserica veche a manastirii apare in lista momumentelor istorice din judetul Gorj, aceasta fiind construita la inceputul secolului al XIX lea.
Soseaua ce tranziteaza Defileul Jiului a fost construita in anul 1880 de mesteri pietrari adusi din Italia. Soseaua a fost asfaltata abia dupa anul 1950. In aceeasi perioada a fost construita si calea ferata Bumbesti-Jiu – Livezeni, avand 38 de tuneluri.
Denumirea de “Lainici”nu are origini clare. Denumirea se considera de origine greaca “lainos” ce inseamna “de piatra”, in cazul nostru “trecatoare prin munti de piatra”.
Vechimea si inceputurile Manastirii Lainici nu se cunosc. Dupa traditie, in secolul al XIV lea Sfantul Nicodim de la Tismana a fost trimis in Tara Romaneasca pentru a sustine ortodoxia si pentru a da un suflu nou bisericii. Acesta s-a asezat intr-o pestera langa Manastirea Lainici.
Manastirea ar fi fost distrusa in perioada generalului Bukow.
Pandurul Tudor Valdimirescu s-a ascuns la Manastirea Lainici deoarece era urmarit de turci, pentru ca luptase impotriva lor in razboiul ruso-turc.
La data de 23 iulie 2006, la Manastirea Lainici a fost adusa o copie a icoanei facatoare de minuni “Gorgoepicuus”, “Grabnic Ascultatoarea” din Manastirea Dohiariu de la Muntele Athos. Aceasta icoana a fost executata special pentru Manastirea Lainici si este a cincea copie care s-a facut in ultimii 100 de ani din toata lumea.
La data de 10 aprilie 2009 in ajunul praznuirii Sfantului Calinic de la Cernica, au fost gasite moastele Sfantului Irodion Ionescu dupa 109 ani. Sfantul Irodion a fost duhovnicul Sfantului Calinic. Sfantul Irodion era denumit Luceafarul de la Lainici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu