miercuri, 7 mai 2014

MANASTIREA PRISLOP



    Manastirea Prislop este situata in apropierea Silvasului de Sus din judetul Hunedoara, Manastirea Prislop a fost construita acum aproape sapte secole de primul ctitor Sfantul Nicodim intre anii 1399 – 1405 si rezidita de al doilea ctitor Domnita Zamfira intre anii 1560 – 1580. Manastirea mai este cunoscuta si sub numele de Silvas, dupa numele satului in care este amplasata.
     Manastirea Prislop reprezinta cel mai important asezamant monahal ortodox din Transilvania.
Construita in plan triconic, din piatra, cu turla pe naos, biserica manastirii Prislop, dateaza de la sfarsitul secolului al-XIV-lea, avand arhitectura specifica bisericilor din Tara Romaneasca.
     Considerat reorganizatorul si indrumatorul monahismului romanesc, Sfantul Nicodim a ridicat manastirea in a doua jumatate a secolului al XIV lea.
Sfantul Nicodim a mai construit manastirile Tismana si Vodita in acelasi stil triconic. Manastirea Prislop fiind singura din Transilvania construita in acest stil.
    Aflat azi la Muzeul de Arta, Tetraevanghelul Slavon a fost copiat de catre Sfantul Nicodim intre anii 1404-1405 la Manastirea Prislop.
 Prezenta Sfantului Nicodim de la Tismana este data de o singura marturie de pe Evangheliarul sau “Aceasta Sfanta Evanghelie a scris-o popa Nicodim in Tara Ungureasca in 6913”(1404 – 1405).    Dovada unei manastiri mai vechi din lemn, este data de locul numit “La Manastirea Batrana” aflat la 200 metri de actuala biserica.
    Manastirea a fost rezidita din temelii in anul 1530 tot in stil triconic, din piatra de catre Domnita Zamfira, refugiata in Transilvania dupa moartea tatalui sau. Domnita Zamfira va ramane tot restul vietii la Manastirea Prislop pana in luna martie anul 1580. Piatra funerala a mormantului se regaseste in partea dreapta a pronaosului bisericii.
     Noi marturii despre Manastirea Prislop sunt legate de anul 1629 si fac referire la vizita a trei calugari in Rusia: Ieromonahul Teodosie, Ieromonahul Macarie si Ierodiaconul Ghedeon.
Mitropolitul ortodox Atasasie din Alba Iulia, pe la inceputul secolului XVIII oferea o carte Manastirii Prislop, iar in iunie 1747 Maria Tereza, printr-un decret cerea sa se ia masuri impotriva calugarilor care aparau ortodoxia in tinuturile Hategului.
    Mitropolitul Ardealului Nicolae Balan il aduce la Manastirea Prislop pe Parintele Arsenie Boca la data de 25 noiembrie 1948.
    Parintele Arsenie a sculptat catapeteasma si a executat lucrari de renovare a bisericii si a altor cladiri, datorita acestui fapt, este considerat al treilea ctitor al manastirii. Mormantul sau se afla in cimitirul Manastirii Prislop.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu